Gospoda glembajevi

Gospoda Glembajevi je naziv drame Miroslava Krleže iz 1929. godine.Drama je podijeljena u 3 čina, a bavi se događanjima i raskolom unutar obitelji Glembay. Gospoda Glembajevi je prva od tri drame iz glembajevskog ciklusa u koji spadaju i drame U agoniji i Leda.

U drami “ Gospoda Glembajevi “, Miroslav Krleža postiže jedinstvo vremena, mesta i radnje – sva tri čina drame se odvijaju u kući starog bankara Ignjata Glembajeva, te se vremenski nastavljau jedan na drugi. Prepričano delo “Gospoda Glembajevi” za piosmeni sastav. Uvod u dramu je opis kuće porodice Glembajev.

Miroslav Krleža - Gospoda Glembajevi Osnovna tema drame Gospoda Glembajevi je propast porodice Glembaj, a na globalnom planu prikaz društva u celini i njegovog moralnog sunovrata. Mesto i vreme radnje - Radnja lektire je smeštena u grad Zagreb, a vreme radnje je vrlo kratko. "Gospoda Glembajevi" jedna je od tri Krležine drame koja spada u ciklus o Glembajevima. Ciklus o Glembajevima sastoji se od tri drame ("Gospoda Glembajevi", "U agoniji" i "Leda") i jedanaest novela. Cijeli ciklus nastajao je od 1926. do 1930. godine. Gospoda Glembajevi. 1,6 хиљ. свиђања. something about Gospoda Glembajevi.

Note: Citations are based on reference standards. However, formatting rules can vary widely between applications and fields of interest or study. The specific requirements or preferences of your reviewing publisher, classroom teacher, institution or organization should be applied. May 15, 2011 · GOSPODA GLEMBAJEVI,,Miroslav Krleza ZIVOTOPIS: Miroslav Krleza rodjen je u Zagrebu 07.07.1893., a umro je, takodjer u Zagrebu, 1981. Poslije rata, politicki ... Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi. Gospoda Glembajevi = drama. 3. ciklus Krležinog dramskog stvaralaštva - o propadanju zagrebačke patricijske obitelji, zagrebačkog društva između 2 svj. rata Film je snimljen 1988. prema drami "Gospoda Glembajevi" " i novelističkim fragmentim o Glembajevima velikog hrvatskog književnika Miroslava Krleže. Na festivalu u Puli nagrađeni su Ena Begović za sporednu žensku, a Mustafa Nadarević za glavnu mušku ulogu te Ika Škomrlj za kostimografiju.